Οι διάφοροι τύποι εμβοών

Η μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων με εμβοές εμφανίζουν ήχους οι οποίοι γίνονται ακουστοί μόνο από αυτούς (υποκειμενικές εμβοές). Υπάρχει ωστόσο, μια μικρή ομάδα ατόμων που ακούν ήχους ακουστούς και από τους άλλους. Αυτοί πάσχουν από αυτό που ονομάζεται αντικειμενικές εμβοές. Οι ήχοι αυτοί είναι συνήθως το αποτέλεσμα της ροής του αίματος από στενωμένες και αθηροσκληρυντικές αρτηρίες που προκαλεί έναν ήχο σαν υγρό που χύνεται με δύναμη από το στόμιο ενός σωλήνα. Κάποιες φορές ανωμαλίες στις φλέβες, είτε δυσπλασίες είτε καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται μέσα ή κοντά στο αφτί, μπορούν να προκαλέσουν τον ίδιο σφύζοντα και με χαρακτήρες φυσήματος ήχο, ο οποίος μπορεί να γίνει ακουστός με ένα στηθοσκόπιο που θα τοποθετηθεί πάνω από την καρωτίδα αρτηρία και/ή τη σφαγίτιδα φλέβα στον τράχηλο. Κάποτε μια γυναίκα πήγε στην κλινική διότι ο σκύλος της συνεχώς σήκωνε τα αφτιά του και άκουγε το δεξί της αφτί. Όπως αποδείχτηκε, η ασθενής είχε μια στένωση καρωτίδας και οι υψηλής συχνότητας ήχοι που παράγονταν από τη δίοδο του αίματος από τη στενωμένη καρωτίδα μπορούσαν να γίνουν ακουστοί από το σκύλο της!

Ήχοι που ακούγονται ως «κλικ» μπορεί να παρατηρηθούν στο αφτί και φαίνεται να προέρχονται από ανώμαλες μικροσυσπάσεις (σαν τικ) των μυών της υπερώας (υπερώια μυοκλονία) ή των μυών του μέσου ωτός. Το φαινόμενο αυτό είναι παρόμοιο με ένα τικ του προσώπου όταν κάποιοι από τους μύες συσπώνται, αλλά στην περίπτωση αυτή η εγγύτητα των προσβεβλημένων μυών στο αφτί καθιστά τη σύσπαση ακουστή. Κάποιοι χειρουργοί έχουν δοκιμάσει να θεραπεύσουν αυτά τα «κλικ», που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά στον πάσχοντα, κόβοντας τους μύες στο μέσο ους, αλλά η τεχνική αυτή σπάνια είναι αποτελεσματική.

Οι ασθενείς των οποίων οι ήχοι δεν είναι σφύζοντες και δε μπορούν να γίνουν ακουστοί από τους άλλους, περιγράφουν αυτά που ακούν με μια τεράστια ποικιλία τρόπων μεταξύ άλλων ως κουδούνισμα, χλιμίντρισμα, ήχο βομβητή και πιθανώς με κάθε δυνατό ήχο που έχει περιγραφεί. Οι ήχοι αυτοί μπορεί να εντοπίζονται ακριβώς έξω από το αφτί, μέσα στο ένα ή στο άλλο αφτί ή και σε ολόκληρο το κεφάλι. Ο τύπος αυτός των εμβοών ονομάζεται υποκειμενικός και είναι η πιο συχνή μορφή της κατάστασης.