Πως ο εγκέφαλος αντιμετωπίζει τους συνεχείς εξωτερικούς θορύβους;

 Οι περισσότεροι από εμάς είχαμε την εμπειρία να καθόμαστε σε ένα δωμάτιο συγκεντρωμένοι σε κάτι που κάνουμε, όπως διάβασμα ή γράψιμο και μετά να ακούσουμε το ρολόι να σταματά, ενώ πριν δεν είχαμε παρατηρήσει ότι χτυπούσε. Από τη στιγμή που το ρολόι σταμάτησε, δεν υπάρχει κάτι άλλο να ακούσουμε, αλλά, προηγουμένως, το εγκεφαλικό στέλεχος φιλτράριζε τον αβλαβή επαναλαμβανόμενο θόρυβο των κτύπων του ρολογιού, ώστε ο ήχος αυτός να μη φτάσει στο επίπεδο αντίληψης. Αυτό είναι πιο δύσκολο να συμβεί με μια βρύση που στάζει ακανόνιστα και μπορεί να αποτελεί μια πηγή συνεχούς ενόχλησης, εν μέρει διότι περιμένουμε την επόμενη σταγόνα που θα πέσει και εμφανίζουμε μεγαλύτερη διέγερση στο στέλεχος όταν ο αναμενόμενος ήχος δεν έρχεται.

Αναλόγως της προσωπικότητας του ατόμου, είτε μαθαίνει να ανέχεται την ακανόνιστη αυτή κατάσταση είτε εκνευρίζεται και κάνει κάτι γι’αυτή. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει στην αγορά ενός νέου ψυγείου. Στην αρχή ο θόρυβος της μηχανής που αρχίζει να λειτουργεί και σταματά κατά ακανόνιστο τρόπο και ο ήχος της λειτουργίας της μπορεί να είναι ενοχλητικοί. Στο τέλος, όμως, σχεδόν οι πάντες τον συνηθίζουν και παύει να αποτελεί πρόβλημα.

Το εγκεφαλικό στέλεχος έχει και κάποιες δυνατότητες επεξεργασίας των εισερχομένων ακουστικών μηνυμάτων. Μπορεί να κατακρατήσει όσα μηνύματα θεωρεί αβλαβή υπό το πρίσμα της προηγούμενης εμπειρίας. Η πρώιμη προειδοποιητική λειτουργία και οι πρόσθετοι συναισθηματικοί παράγοντες που σχετίζονται με ανεξήγητους ή απρόβλεπτους ήχους δεν παρουσιάζονται, οπότε το μήνυμα μπορεί τελικά να μη φτάσει να καταστεί συνειδητό.

Οι άνθρωποι, στην κορυφή του πολύπλοκου αυτού συστήματος της επιβίωσης, έχουν και μια «υψηλότερου επιπέδου» τράπεζα δεδομένων, η οποία τους παρέχει αισθήσεις, αισθήματα, σκέψεις και συγκινήσεις, που με τη σειρά τους αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν τα κατώτερα κέντρα. Η κατάσταση είναι κατά τέτοιο τρόπο δομημένη ώστε να υπάρχει μια «εσωτερική διαμάχη» με κάθε ελαφρώς ασυνήθη ηλεκτρική δραστηριότητα στο σύστημα της ακοής που ανακινεί τον φόβο και την αγωνία από την υψηλού επιπέδου τράπεζα δεδομένων. Αυτό προκαλεί αντίστοιχα ενεργοποίηση του εγκεφαλικού στελέχους και συνακόλουθα μια ενόχληση. Αυτό συμβαίνει άσχετα από το αν οι ήχοι είναι εσωτερικοί ή εξωτερικοί.