Τι είναι βαρηκοΐα;

Βαρηκοΐα ονομάζουμε τη μείωση της ακουστικής ικανότητας. Η βαρηκοΐα είναι ένα πρόβλημα το οποίο συναντάμε περισσότερο στις σύγχρονες κοινωνίες οι οποίες έχουν εντάξει στην καθημερινότητα των πολιτών, πέρα από την ηχορύπανση του περιβάλλοντος από το θόρυβο των πόλεων, συνήθειες και τρόπο ζωής αρκετά ρυπογόνες από ακουστικής απόψεως. Μπορεί να συμβεί σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτου ηλικίας ή ακόμη και εκ γενετής.

Συνήθως η ακουστική απώλεια προκύπτει από ωτίτιδες, τραύματα στο αυτί, συσσώρευση κυψελίδας (κερί), κ.α. και είναι τις περισσότερες φορές αναστρέψιμη με χειρουργικές επεμβάσεις, φαρμακευτική αγωγή, καθαρισμό του αυτιού κ.τ.λ. Σε άλλες περιπτώσεις η βλάβη βρίσκεται στο σύστημα αντίληψης του ήχου, δηλαδή στον κοχλία ή στο ακουστικό νεύρο.

Η απώλεια της ακοής μπορεί να εμφανιστεί κατά πολλούς τρόπους. Κάποιος μπορεί να γεννηθεί με απώλεια της ακοής, οπότε καλείται συγγενής βαρηκοΐα. Η βαρηκοΐα αυτή μπορεί να είναι είτε αγωγιμότητας, είτε νευροαισθητήρια, είτε πιο σπάνια, μικτή. Εναλλακτικά, η κατάσταση που προκαλεί την απώλεια της ακοής μπορεί να είναι κληρονομική, αλλά μπορεί να μην είναι εμφανής κατά τη γέννηση. Η ωτοσκλήρυνση είναι ένα καλό παράδειγμα κληρονομικής βαρηκοΐας αγωγιμότητας. Τέλος, η αιτία της βαρηκοΐας μπορεί να είναι επίκτητη και η βαρηκοΐα που προκαλείται από θόρυβο (ακουστικό τραύμα) είναι ένα παράδειγμα νευροαισθητήριας βλάβης, ενώ η διάτρηση του τυμπανικού υμένα παράδειγμα βλάβης αγωγιμότητας.

Όλες οι μορφές βαρηκοΐας, αγωγιμότητας, νευροαισθητήριες ή μικτές, μπορεί να ανήκουν σε κάποια από τις 3 κατηγορίες (οι οποίες είναι ενδεικτικές για το πώς δημιουργούνται), δηλαδή, συγγενής, κληρονομική ή επίκτητη. Η σημασία αυτής της ταξινόμησης είναι ότι η ανίχνευση της κατάστασης, η επίδραση του προβλήματος, η αντιμετώπιση των ασθενών και η δυνητική έκβαση ποικίλλουν σημαντικότατα, αναλόγως της προέλευσης της βαρηκοΐας.

Η βαρηκοΐα, εκτός από την επιστημονική της πλευρά, αποτελεί σήμερα ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα. Υπολογίζεται ότι περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από κάποιου βαθμού μείωση της ακουστικής τους οξύτητος και χρήζουν αντιμετώπισης.

Συνήθη συμπτώματα

  • Συχνά ζητάτε να επαναλάβουν λέξεις ή παρερμηνεύετε τα λόγια των συνομιλητών σας.
  • Διαμαρτύρονται οι γύρω σας ότι αυξάνετε την ένταση της τηλεόρασης.
  • Δεν ακούτε πια καθημερινούς ήχους όπως το κουδούνι της πόρτας.
  • Σας έχουν επισημάνει ότι μιλάτε δυνατά.
  • Δεν ξεκαθαρίζετε τις λέξεις μιας πρότασης με αποτέλεσμα να μη μπορείτε να επικοινωνήσετε.
  • Δυσκολεύεστε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο.
  • Δυσκολεύεστε να επικοινωνήσετε σε παρέες μεγαλύτερες των δύο ατόμων.
  • Έχετε εμβοές (βουητά) ή τζιτζίκια στα αφτιά σας.
  • Δυσκολεύεστε να εντοπίσετε την κατεύθυνση από την οποία έρχεται ένας ήχος.

Αν στην καθημερινότητά σας έρχεστε αντιμέτωποι με κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρχει μείωση της ακουστικής σας ικανότητας.Για επικοινωνία ή ραντεβού περισσότερα εδώ.